Insulinooporność to nie tylko objaw, ale raczej proces zaburzeń homeostazy glukozy. Dlatego sprawia takie duże problemy diagnostyczne i walka z nią stanowi duże wyzwanie dla współczesnej medycyny. Co oznacza wysokie stężenie trójglicerydów we krwi? Jeśli chodzi o stężenie trójglicerydów (triglicerydów; TG), to norma dla kobiet wynosi od 35 do 135 [...]
[...] Co powinienem jeść w trakcie stosowania spalacza tłuszczu? Odpowiedź nie jest taka prosta, gdyż rynek jest zalany niezdrową żywnością. Ogólnie przyjmuje się, że na etapie redukcji masy ciała kluczowe są produkty takie, jak: warzywa, rośliny strączkowe, całe świeże owoce i ziarna, chude mięso, drób i ryby. Jeśli chodzi o napoje, zalecana jest [...]
[...] protein” zdobyła 200 g tłuszczu. Podsumowanie: odpowiednią dla siebie podaż protein musisz ustalić indywidualnie, duża podaż protein może być korzystna dla redukcji tkanki tłuszczowej. „Dodatkowo trenuję dyscyplinę X - czy to przeszkodzi w budowaniu siły i masy mięśni?” Nie da się odpowiedzieć na to pytanie. Z [...]
[...] do zwiększenia wytrzymałości mięśniowej. Stosowanie ekstraktu z pieprzu kajeńskiego może łączyć zatem dwa odległe cele: zwiększenie tempa przyrostu masy oraz wspieranie redukcji tkanki tłuszczowej. Kofeina Chyba nikomu nie muszę przedstawiać kofeiny. W suplementach przedtreningowych może występować zarówno jako substancja otrzymywana [...]
Jeśli dopiero rozpoczynasz treningi, to istnieje wielka pokusa, aby sięgnąć po środki farmakologiczne. Od razu ostrzegam, iż preparaty SARM, to normalny, twardy doping. Nieważne, że są sprzedawane w Internecie. Ktoś wykorzystuje szarą strefę i lukę prawną, oferując środki, które nie są legalne, ale też nie są całkowicie zakazane. Poza tym wbrew [...]
[...] z: aminokwasów (np. rozpad mięśni) – czyli zjawisko najmniej korzystne dla kulturysty, glicerolu (rozpad trójglicerydów) – czyli zjawisko pożądane w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej („spalania tłuszczu”), mleczanów (powstają w trakcie treningu siłowego, interwałów i innej, intensywnej pracy np. skoków, [...]
[...] których deficyt kaloryczny jest stały lub zmienny, wywołują podobne straty w beztłuszczowej masie ciała (FFM). Większą ochronę FFM zapewnia zwiększona podaż protein w czasie redukcji. Przykładowo, odnotowano tylko 20% stratę FFM przy podaży 1,2 g protein na kg masy ciała, w porównaniu do straty 30% FFM przy podaży 1,0 g protein na kg masy ciała. [...]
Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zdrowia. Zdrowy styl życia wspiera zarówno umysł, jak i ciało. Ważnym elementem diety są rośliny. Rośliny nie tylko odżywiają nasz organizm, ale mają również właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane adaptogeny Jeśli masz do czynienia z przewlekłym stresem Ashwagandha [...]
[...] kalorycznym (np. z rotacją węglowodanów w DT i DNT) wykonuj aeroby (jeśli dasz radę interwały) maszeruj, spaceruj, do pracy dojeżdżaj rowerem – to ma duże znaczenie dla redukcji trenuj siłowo, używając ćwiczeń wielostawowych i dużych ciężarów aeroby i interwały zwiększają Twoją szansę przeżycia wskutek oddziaływania na profil lipidowy, [...]
[...] raczej obliczyć swoje indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne, uwzględniając wiek, aktywność fizyczną i zawodową (całkowity wydatek energetyczny). Może się okazać, iż dla redukcji wystarczy np. 1800 kcal dziennie, a nie potrzeba stosować aż tak drastycznych cięć. Zresztą podaż kalorii powinna być dostosowana do profilu hormonalnego i [...]
[...] ograniczając węglowodany, tłuszcze lub oba makroskładniki. Jestem zwolennikiem „obcinania” węglowodanów, a sięgania po zasoby tłuszczów na dalszym etapie redukcji”. Oliver, prawdopodobnie, jako jedyny z cytowanych zawodników, posługuje się odwrotną strategią – zwiększał on podaż węglowodanów, aby móc wykonywać [...]
Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
[...] MCP o 29%). 3. Regularny trening aerobowy, interwałowy oraz siłowy – sprzyjają zmniejszeniu się stanu zapalnego u sportowca. 4. Umiarkowane dawki witamin A, C, E – sprzyjają redukcji stanu zapalnego (ale nadmiar hamuje adaptację do wysiłku, więc jeżeli już suplementujesz witaminy, rób to z głową). 5. Jeśli wracasz do aktywności fizycznej po [...]
[...] krwi oraz zwolnionym tempem bicia serca. Odnotowano spadek ilości testosteronu oraz estradiolu. Estradiol wrócił do wartości wyjściowych po 3-4 miesiącach po wyjściu z redukcji, niestety testosteron już nie. Te spadki zaowocowały problemami z regularnością cyklu miesiączkowego; Odnotowano spadek ilości hematokrytu (−2,3 ± 4,4%) i [...]
Trening na czczo budzi niekończące się kontrowersje. Podobny rodzaj pracy jest archaicznym sposobem pozbywania się tkanki tłuszczowej przynoszącym pewne korzyści (np. w adaptacji do pracy wytrzymałościowej), ale także potencjalne straty. Czy trening na czczo się opłaca, czy nie? Trening na czczo w badaniu Tae Woon Kima i wsp. nie tylko spowodował [...]
[...] może być tucząca, problem nie dotyczy jedynie protein, możesz bezpiecznie dodać dużą ilość białka serwatkowego i wg badań nie utyjesz, możesz spodziewać się nawet redukcji tkanki tłuszczowej! najgorsze pod względem odkładania się tkanki tłuszczowej wydaje się połączenie węglowodanów i tłuszczów, typowe dla lodów, ciast, pokarmów fast [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] brak „wózka” przy martwym ciągu itd.) Start dla kulturysty oznacza „robienie wagi” i „formy”, tymczasem dla trójboisty przygotowanie pod kątem siłowym. Kulturysta na etapie redukcji traci siłę, a trójboista w toku przygotowań robi wszystko, by tej siły nie stracić. Różnica 5: „SPRZĘT” Niezmiernie rzadko zdarzają się osoby, które na tą skalę [...]
[...] posiada 10-krotnie większe powinowactwo do AR, w porównaniu do testosteronu (w skórze), DHT posiada większe powinowactwo od testosteronu, mimo iż jest to poddana 5α-redukcji odmiana testosteronu, z kolei odwrotnie jest w przypadku nandrolonu. 5α-zredukowany 19-nortestosteron, czyli 5α-dihydro-19-nortestosterone ma mniejsze [...]